top of page

Denge YeleÄŸinde Yeni Moda: Backplate BC

Uzun yıllardır sadece teknik dalış yapanlarda görmeye alışkın olduğumuz sert sırtlıklı (backplate'li) BC'lerin, malzeme üreticileri tarafından sportif dalış yapanlara da sunulduğunu görmeye başlıyoruz. Peki bu sadece bir pazarlama oyunu mu yoksa gerçekten sportif dalışta da backplate'li BC kullanmanın avantajları var mı?




Backplate BC sistemi


Teknik Dalış disiplininde kullanılan backplate'li BC'ler aslında temelde 3 ana parçadan oluşur;

  • CiÄŸer veya diÄŸer adıyla kanat (wing)

  • KoÅŸum Takımı (harness)

  • Sırtlık (backplate)

Ciğer (wing), aslında BC'nin hava ile doldurularak şişen kısmı ve BC'nin temel görevini yapmasını sağlayan parça. Sırtlığın (backplate) ise temelde işlevi tüpün (veya tüplerin) dalgıcın sırtında durmasını sağlamaktır. Koşum takımı (harness); sırtlık ve ciğeri bir arada tutarken, tüm sistemin dalgıcın üzerine takabilmesini sağlayan omuz ve bel kayışlarından oluşur.

Aslında sportif daışlarda kullanılan BC'ler de hemen hemen benzer parçalardan oluşur.


Tekrar sırtlık konusuna dönecek olursak, sportif dalış BC'lerinde yumuşak sırtlık kullanılırken teknik dalış BC'lerinde genelde sert sırtlık tercih ediliyor. Bunun elbet temel sebebi sert sırtlıklı BC'lerin daha yüksek yük taşıma kapasitesi ve stabil duruşları.


Günümüzde hem sportif hem teknik dalış malzemesi üreticileri sportif dalış yapanlar için sert sırtlıklı, sırttan şişme, teknik dalış BC'si görünümlü BC'ler üretmeye başladı.



Sırtlıklı BC'nin temel avantajlarını sayacak olursak;

  1. Yük taşıma yeteneği

  2. Stabil duruÅŸ

  3. Dalgıç ile daha çok bütünleşme

  4. Akciğerlerden kaynaklanan yüzerliliğin dengelenmesi

  5. KiÅŸiselleÅŸtirebilme




Bu avantajlardan yük taşıma yeteneği, sportif dalışlar için çok kritik bir avantaj değil. Ne de olsa sportif dalışlarda tek tüp takıyor, hatta çoğunlukla dalış merkezlerinde hafif olan alüminyum tüpler kullanıyoruz. Bunu ciğerlerin yük kaldırma kapasitesiyle karıştırmamak gerekir. Burada sadece sert sırtlığın, yumuşak sırtlığa göre daha ağır malzeme için dayanıklılığından söz ediyoruz.


Sert sırtlığın sağladığı stabil duruş ise, teknik dalışta olduğu gibi sportif dalışlarda da mükemmel bir deneyim sunuyor. Bu sayede BC dalgıçla çok daha fazla bütünleşiyor, adeta dalgıcın vücudunun bir parçası oluyor. Sualtında hareket kabiliyeti standart BC'lere göre çok daha yüksek oluyor. Örneğin, dalgıcın kendi ekseni etrafında dönmesi bile çok daha kolay ve akıcı.


En enteresan avantajlarından biri de, yukarıda sıraladığımız gibi, akciğerler şiştiğinde oluşan pozitif yüzerlilik ile aynı hizada karşı kuvvet oluşmasıyla dalgıcın duruşunu bozmadan durabilmesini kolaylaştırması. Bu durum dalgıcın hem pozisyonunu daha iyi koruyabilmesini hem de BC ile bütünleşmesini sağlıyor.


Son olarak da kişiselleştirebilme; sert sırtlıklı BC'lerde aynı modelin bile farklı renkte wing'leri bulunurken sırtlık - ciğer - koşum takımı hepsi farklı markalardan temin edilip istenilen tip ve özellikte "custom" BC oluşturulabilir.





Gelelim sert sırtlığın dezavantajlarına;

Ağır olması!

Tüpün bağlanabilmesi için genellikle ek adaptör ihtiyacı

Görece yüksek fiyat








Ağırlık tabi ki de önemli bir dezavantaj, özellikle de dalış seyahatlerine uçakla gidenler için. Yurt dışındaki dalış noktalarına giderken ağırlık sınırları daha fazla olsa da, genelde ağırlık limitlerinde seyahat ediyor oluyoruz. Sert sırtlık, yapıldığı malzemeye göre (çelik veya alüminyum) farklılık gösterse de, ortalama 1,5 - 2,5 kg arasında fazladan ağırlık demek. Hele bir de tek tüp adaptörü kullanıyorsanız ek 1 kg daha ekleyin.

Ağırlığı tabi avantaj olarak da görebilirsiniz, çünkü bu durum aynı zamanda, dalış sırasında üzerinize artık daha az kurşun ağırlık alacağınız anlamına da geliyor. Normalde aldığınızdan 2-3 kg daha az ağırlık alabilirsiniz!


Sert sırtlıklar genellikle teknik dalgıçlara yönelik üretildikleri için çiftli tüp bağlanacak şekilde tasarlanmışlardır. Sportif dalışınız sırasında tek tüple dalacağınız için, satın aldığınız sırtlığın tek tüp uyumlu olduğuna veya tek tüp adaptörüyle beraber geldiğine emin olmalısınız. Genelde de sırtlıklı sportif dalış BC'leri tabi ki bu şekilde kullanıcıya sunuluyor.


Hem malzeme maliyetlerinden dolayı hem de bir pazarlama hamlesi olarak sert sırtlıklı sportif BC'ler, standart BC'lere göre daha pahalı satış fiyatıyla piyasaya sunuluyor. Her ne kadar sistemi baştan kurarken bu maliyetler bir dezavantaj olsa da, sistemin eskiyen veya başka herhangi bir sebeple değiştirmek istediğiniz sadece ilgili parçasını değiştirebilerek artık en baştan bir BC maliyetine katlanmıyorsunuz. Yani başta maliyet dezavantaj ama sonraki yıllarda sert sırtlıklı BC'ler maliyet avantajı da sağlayabilir size.



Tekrar ilk sorumuza dönelim; sert sırtlıklı sportif BC'ler bir pazarlama oyunu mu, yoksa gerçekten değer katan faydaları var mı?


Bizim deneyimlediğimiz sert sırtlıklı sportif dalış BC'lerinde (Divesystem FlyTech, OMS Comfort) gördüğümüz kadarıyla, sert sırtlık sportif dalışlarda da mükemmel bir deneyim sunuyor. Biz açıkçası bu konfigürasyonu çok sevdik. Hatta standart BC'lerde yaptığımız dalışlar için üzüldük bile diyebiliriz. Yukarıda sıraladığımız gibi tabi ki dezavantajları olsa da, keyfine değer diye düşünüyoruz.


Yine de bizim bu işi bu kadar sevmemiz, malzeme üreticilerinin bu modelleri pazarlama aksiyonu olarak kullanmadığı anlamına da gelmiyor. Dünyada birçok dalgıç, belki daha havalı, belki daha farklı ve daha profesyonel görünmek için sportif dalışta da sert sırtlıklı BC'leri tercih ediyor. Malzeme üreticileri de bu durumu çok iyi biliyor. Ne de olsa çoğumuzun bu yönde bir yumuşak karnı olduğunu inkar etmek doğru olmaz. Malzeme üreticileri de bu yumuşak karnımızı kullanmak için kataloglarında, web sitelerinde sert sırtlıklı BC'lerini öne çıkarıyor.


Kısacası, sert sırtlıklı BC'lerin özellikle ağırlık dezavantajı sizin için çok kritik değilse kesinlikle denemenizi öneririz. Üstelik bu BC'leri kullanmak için çok deneyimli ve profesyonel olmanız da gerekmiyor, dalış hayatınızın ilk zamanlarında bile sert sırtlıklı sportif dalış BC'lerini kullanabilirsiniz.




0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page