top of page

Sualtı Görüntüleme Nerede Takıldı?!

Analog'dan dijitale geçişle hızla yükselen sualtı görüntüleme düşüşe geçmiş olabilir mi? Neden genç dalgıçlar sualtı görüntüleme ile ilgilenmiyor?


Öncelikle ilk soru; sualtı görüntüleme düşüşe mi geçti?

Satış rakamlarına baktığımızda bir önceki yıla göre 2013'ün ilk yarısında dijital kamera satışları yüzde 43 düştü. Bu düşüş yıllar içerisinde devam ederken, 2018'de kamera satışları 2017'ye göre yüzde 23 azaldı.

Sualtı kamerası, daha doğrusu housing satışlarına dair net bir sayıya ulaşamasak da, kamera satışlarındaki trendle çok farklı olmadığını tahmin edebiliriz. Sadece kendi çevremizdeki gözlemlerle bile, sualtı görüntülemenin düşüşe geçtiğini söylemek çok yanlış olmaz. Peki neden? Sualtı görüntüleme tekrar ilgi çekici kılınabilir mi?


Akla ilk gelen cevap: Artan maliyetler mi..?

Kameralar, housingler, ışıklar; biliyoruz ki hepsi artan döviz kurlarıyla geçmiş yıllara göre çok yüksek maliyetlere erişti. Ancak bununla beraber, analog döneme hatta dijital dönemin ilk yıllarına göre gelişen teknolojiyle aynasız kameralardan aksiyon kameralarına daha ucuz alternatifli kameralar hayatımıza girdi. Aynı zamanda özellikle Çin'de plastik housing üreten Seafrog'un sektöre girmesiyle daha düşük maliyetli ürünleri bulabilmeye başladık.

Dolayısıyla artan maliyetler sanki gerçek bir sebep değil... Evet üst segment kameraların maliyetleri çok yükselmiş olabilir ama 2013 öncesi döneme göre çok güzel görüntülerin elde edilebildiği kameralara çok daha uygun fiyatlara ulaşabiliyoruz.


Instagram etkisi: Hızlı tüketim

Instagram, son yılların en hızlı büyüyen dijital platformlardan biri. Instagram 2010 senesinde kuruluyor ve çok kısa sürede 1 numaralı fotoğraf uygulaması oluyor. 2012'de de facebook tarafından 1 Milyar Dolar'a satın alınan instagram'ın, bugün 600 milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunuyor ve bu sayı her geçen gün artmaya devam ediyor.


Instagram'ın bu hızla büyümesi, içerisinde milyonlarca içerik barındırması, başta genç nesil olmak üzere herkesi fotoğrafı da çok hızlı tüketir hale getirdi. Eskiden uzun uzun bakılıp değerlendirilen, arkasındaki duyguyu hissettiren fotoğraflardan, sadece birkaç saniye bakılan ve saliseler içinde dikkat çekmek zorunda olan fotoğraflara döndük. Bu durum sadece sualtı için değil, kara fotoğrafları için de geçerli.


Z Kuşağı Çabuk Sonuç İstiyor!

Sadece Z kuşağı değil, artık hepimiz çok çabuk sonuca ulaşmak istiyoruz. YouTube'da bir videonun açılması 3 saniyeden uzun sürerse, tıkladığımız bir web site 7 saniye içinde yüklenmezse hiç beklemeden kapatıp çıkıyoruz. Çevirmiçi platformlarda artık o kadar çok bilgi, reklam, yönlendirme var ki, içinden işimize yarayacak bilgiye hızlıca erişmek için geliştirdiğimiz bir refleks de olabilir bu sonuca çabuk ulaşma isteği.


Böyles bir günlük yaşama ulaşan günümüz insanı için de doğal olarak uzun uğraş gerektiren; dalış, fotoğraf, sualtında fotoğraf çekmek gibi uzun uğraş ve odaklanma gerektiren hobileri yapmak hepimiz için daha zor olmaya başladı.


Kişisel Tatmin ve Değer Ortaya Koyma

Her ne kadar günümüz günlük hayatı, sualtı fotoğrafçılığı gibi yoğun uğraş gerektiren çalışmalardan bizi uzak tutmaya çalışsa da, unutmamak gerekir ki insanlar özellikle ürettikleri zaman kişisel tatmin duymaktalar.


TSSF ve sualtı görüntüleme alanında faaliyet gösteren dernekler başta olmak üzere, sualtı görüntüleme camiasının odaklanması gereken konulardan birinin Türkiye'de sualtı görüntülemenin nasıl cazip hale getirilebileceği ve yaygınlaştırılacağı olduğuna inanıyoruz. Özellikle üniversitelerin sualtı kulüplerinin bu konuda farkındalıklarının arttırılması, bu alanda gerçekleştirilen yarışmalara katılmalarını sağlayarak rekabet ortamının oluşturulması gibi çalışmalar yürütülebilir. Ucuz alternatifli ekipmanlarla da çok güze görüntüler elde edilebileceği, bu görüntülerle Youtube gibi platformlarda ilgili çekici içeriklerin üretilebileceği anlatılabilir.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page