Tüm sualtı görüntüleme uzmanlarının korkulu rüyası; makro çekime inince karşınıza köpek balığı çıkması. Sualtında tek lense ve tek açıya bağlı kalma devri artık sona eriyor. Sualtında değiştirilebilir lensler; wet-lens
2010 yılında beri sualtında video çekiyorum. Bahsettiğim yıllarda fotoğraflar fotoğraf makinesi ile çekilirken, videolar da video kameralar ile çekilirdi. Hatırladığım kadarıyla bu oyunu Canon 5D mark 2 fotoğraf makinesi bozdu. Dijital kamera teknolojilerinin gelişmesiyle Canon 5D bir fotoğraf makinesi olmasına rağmen o kadar iyi video çekiyordu ki tüm videocuların aklını karıştırdı. Konu sualtına gelince ise, o zamana kadar herkesin elindeki video kameralar belli zoom yeteneklerine sahip, lens değiştirme imkanı olmayan kameralardı. Bir yandan da böyle bir ihtiyaç oluşmuyordu. Fotoğrafçılara bakınca ise her seferinde onlar için üzülüyordum, süper geniş açı veya makro çekmeye karar verme düşüncesi bile beni benden alıyordu.
2022 yılında Sony A7S3 aynasız fotoğraf makinesi/kameraya geçtiğimde ise benim için de kabus başladı. Nauticam markasına olan bağlılığımdan ötürü yine Nauticam housing alırken, lens - port tercihine karar vermek için önümde çok fazla seçenek olması beni psikolojik olarak zorluyordu. Finansal olarak da büyük bir yükün altına girmiş olmak, istediğim gibi lens seçmeme engel olurken diğer yandan da şimdiye kadar hiç bilmediğim bir seçimin eşiğine getirmişti beni. Tüm bu araştırmalarım sırasında wet-lens'leri keşfettim. Nauitcam başta olmak üzere AOI, WeeFine, Inon gibi farklı markaların farklı wet-lens seçenekleri vardı. Bu lensler vida mantığında flat (düz) port'ların üstüne vidalanabiliyor. Şimdiye kadar fotoğrafçılarda pek görmediğim bir seçenekti. Makro çekimler için diopter isimli bir nevi büyüteç görevi gören "wet-lens'ler" taktılarını görmüştüm ama geniş açı kısmında gördüğümü hatırlamıyorum. Nauticam'in WWL-1, MWL-1 diye adlandırılan iki modelden birini gözüme kestirdim. Özellikle MWL-1 tam da hayalimdeki işlevi görmeye çok uygundu, makro lense takılabilen MWL-1 mucizevi şekilde makro bir lensi geniş açıya (150 derece) dönüştürüyor.
CMAS Avrupa Sualtı Görüntüleme Şampiyonası ve Wet Lens
Bir yandan wet lens almayı düşünürken diğer yandan da 2022 yılında Madeira'da düzenlenen CMAS Avrupa Sualtı Görüntüleme Şampiyonas'ına katılacaktım. Şampiyonaya wet lens'i yetiştiremeyecektim ama en azından geleceğe yönelik sistemin buna hazır olması için flat port alabileceğim bir lens seçmiştim; Sony 28-70mm f3.5 OSS. Sanırım piyasada bulabileceğim en ucuz lenslerden de biriydi. Ancak wet lens alana kadar yine de sualtında geniş sayılabilecek bir aralıkta video çekebilmek istiyordum.
Şampiyonada Avrupa'nın farklı ülkelerinden gelen sualtı videograflarıyla tanıştım. Çoğunun meslek olarak yaptığı sualtı videoculuğunda hemen hemen hepsinin wet lens kullandığını gördüm. Özellikle Nauiticam'in WWL-1 modeli oldukça yaygın bir modeldi. Burada da anladım ki Wet Lens anlamlı bir tercih olacaktı.
Nauticam MWL-1 İnceleme
Elimdeki lens ile uyumlu olan Nauticam MWL-1 (macro to wide lens), adından da anlaşılacağı gibi makroyu geniş açıya çeviren optik özelliğe sahip. Üstelik Nauticam'in iddasına göre wet lens'ler sualtı ışık-optik bilgisine göre üretildikleri için birçok standart lensten ve dome port'tan çok daha iyi sonuç verebiliyor. MWL-1 bendeki 28-70mm lensin 60-70mm arasında çalışıyor. 60mm öncesinde kadrajda wet lens'in kenarlarından gelen siyahlık oluşuyor ve odaklamak mümkün değil. 60mm'de ise 150 derece gibi oldukça geniş bir açı sunabiliyor.
Wet lens'i ilk kullanmaya başladığım dalışta ne kadar anlamlı bir yatırım yaptığımı anladım. Nauticam'in quick connect yapısıyla sualtında kolaylıkla lensi çıkarıp takabiliyorum. 28mm gibi karada geniş sayılan bir açıyla karagöz, barbun, melek balığı büyüklüğündeki balıkları çekebilirken, büyük mercan resiflerini, modelli kadrajları, batıkları çekebilmek için MWL-1 wet lensi takıyorum. Hatta aynı dalışta makro çekebilmek için de Nauticam CMC-1 ile süper makro sonuçlar alabiliyorum. Hepsi tek dalışta!
Wet lens kullanımı özellikle sualtı görüntüleme yarışmalarında önemli bir avantaj sağlıyor. Genelde yarışma bölgelerine daha önce antrenman fırsatı bulamıyorum. Bu nedenle de dalış noktasında geniş açı, makro ne çekmem gerektiğine hiç bir zaman emin olamam. Wet lens ile artık böylesi bir karar vermek zorunda da değilim. Dalışa girip gördüklerime göre istediğim lens ile dalışa devam edebiliyorum. Şunu belirtmek lazım, ne benim kullandığım quick connect ne de flip holder'lar ile lens değiştirmek 1-2 saniye gibi kısa bir süre almıyor, nereden baksanız 10-15 saniye sürüyor, kameranın özellikle önüne uzanmak vs vakit alıyor. Her ne kadar saniyeler mertebesinden bahsetsek de elinizde geniş açı varken kaçmakta olan bir makroya geçemeyebiliyorsunuz. Yani yine de dalışın çoğunluğu için bir açı belirleyip onda kalmakta fayda var ama her zaman özgürsünüz. Wet lens kullanımını tek kelime ile özetlemek gerekirse sanırım bu olabilir; özgürlük!
MWL-1 özelinde tekrar konuşacak olursak, Nauticam bu ürünü oldukça güzel bir paketleme ve taşıma çantası ile birlikte gönderiyor. M67 bağlantı tipine uygun bu model M77 adaptörü ile M77 port'la da kullanılabiliyor. Lens - port kombinasyonlarında doğru uyumluluk için Nauticam Port Charts'a bakılmalı: Nauticam Port Chart: MWL-1 Oldukça kompakt boyutlara sahip MWL-1, tek elle rahatlıkla taşınıp housing'e takılabiliyor.
Elbette bu kadar güzel özelliğin yanında bazı zorluklar da olmalı, biraz da onlardan bahsedelim. İlk olarak oldukça ağır bir üründen bahsediyoruz. Karada 1.2 kg olan MWL-1 suda ancak 580 grama düşüyor ve bu halen oldukça ağır kalıyor. Özellikle hem flat port kullandığım için dome port'ların sağladığı kaldırma kuvvetim yok, hem de ağır video ışıklarıma MWL-1 eklenince sualtında oldukça ağır, negatif yüzerliğe sahip bir sistemim oluştu. Her ne kadar kaldırma kollarıyla sistemi hafifletip nötr yüzerliliğe yaklaştırabilsem de hem büyük kollar kullanmam gerekiyor hem de esas sorun olarak sistemin dengesi lensin ağırlığıyla maalesef öne doğru basıyor. Bunu engellemek için MWL-1'in veya port'un olduğu yerde kaldırma kuvveti sağlayacak bir kaldırma köpüğü benzeri bir materyal kullanmam gerekiyor. Bunun için Nauticam MWL-1'e takılabilen "float collar" ürünü mevcut ama bu da şu an 422 USD'ye satılıyor.
Konu paraya gelmişken, ilk başta konuşmamız gerekenlerden biri elbet bu ürünün maliyeti oldukça hatrı sayılır bir tutar, bugünkü maliyeti 2.196 USD. Bu iyi bir lens, hatta neredeyse Sony A7S3 body ücreti kadar. Fiyat konusu önemli bir dezavantaj olarak karşımıza çıkarken buna değer diyebilirim. WeeFine ve AOI'da maliyet anlamında daha uygun ürünler de bulunabilir ancak onların performansı Nauticam MWL-1 kadar etkin midir bilemeyeceğim.
Nauticam MWL-1 kullanmadan önce, 28-70mm lensimin sualtındaki otofokus kabiliyeti Sony A7S3 ile oldukça üstün bir noktadaydı. Sualtında dahi manuel fokus ihtiyacım olmuyordu. Ancak Nauticam MWL-1 ile otofokus kesinlikle kullanmamak gerekiyor diyebilirim. Zaten geniş açı olduğu için de yüksek f stop değeriyle de birlikte manuel fokus da gayet konforlu. Yüksek f stop demişken MWL-1'in bir diğer dezavantajı yüksek f stop değeri kullanma zorunluluğu. f16 veya daha yüksek f stop diyafram aralığı kullanılmazsa aldığınız görüntüde keskinlik çok düşük oluyor ve kadrajın tamamında bir blur etkisi gözüküyor. 12800, 25600 gibi yüksek ISO'lara çıkabilen Sony A7S3 gibi bir kamera için bu çok sorun olmasa da farklı kameralar için almayı düşünürseniz bu konuyu da bir düşünmek, emin olmak lazım. Normalde geniş açıda f16 ve üstü değerler kameranızda çıkabileceğiniz ISO değerleri ile sorun oluşturup oluşturmadığına bakıp bu ürüne karar vermek doğru olacaktır.
Son dezavantajlardan biri ise kullanılabilen lens-port seçeneklerinin Full Frame kameralar için çok geniş olmaması. Benim kullandığım 28-70mm lensin de eski kit lens olup, sıfırının piyasada bulunamaması MWL-1 seçeneğini tercih edilmesinde zora sokuyor. Bu lens çok güçlü olsa da yakın zamanda Nauticam'in yeni wet lens'leri MWL-1'in yerini alabilir. MWL-2 veya farklı bir model gelir mi soru işareti.
MWL-1 ile çekilmiş videolardan birkaç kare:
Nauticam MWL-1 ile çekilmiş örnek videolar:
Commentaires