top of page

Sıfır Dalış Tüpünü Hazırlama

Güncelleme tarihi: 2 Nis 2023

İnternetten sıfır dalış tüpü aldınız ve tüp size vana, tas, file birleştirilmemiş halde geldiyse ne yapmak lazım. Bazen çok basit işler pratik bilgiler olmadan karmaşık bir hal alabilir, işte böyle olmasın diye birkaç ipucu bu yazımızda...


Dalış tüpü dediğimiz ekipmanı 4 temel alt ekipmana bölebiliriz; Şişe, Vana, Tas, File.


Adım #1 - Fileyi Tüpe Geçirelim


File tercihinin elimizdeki tüpün (şişe) hacmine uygun olduğumuzdan emin olduktan sonra iki ucundan birinin düğümünü açabiliriz. Düğümünü açtığımız ucun filenin boyununa gelecek şekilde tüpün altında yukarı doğru fileyi geçirebiliriz. Filenin ilmekleri arasından girip çıkan ipi ilmeklerinden çoğunlukla çıkararak filenin tüpe daha rahat girmesini sağlayabiliriz.


Gerekirse azar azar tüpün altında düğüm de sökülerek gevşetilebilir. Unutmamak lazım ki file ne kadar gergin olursa, tüpün alt kısmını kavrarsa tüpü tasa geçirirken sıyrılma ihtimali düşecektir. Fileyi yeterince yukarı çektikten sonra tüpün boynu etrafında - ipi tekrar ilmekler arasından geçirip - bir kaç tur döndürerek düğüm atabiliriz.



Adım #2 - Bu tüp bu tasa nasıl sığacak?!


Tüpü doğrudan tasın üzerine oturtup yerine takmaya çalışınca ufak bir endişe yaşayabilirsiniz: tasın boyutu doğru mu?

12, 15 ve 18lt çelik tüplerin tasları aynı ölçüde 8 inç (203 mm) çapındadır. Taslar yere temas ettiği kısma göre farklı şekillerde olsalar da genişlikleri aynıdır. Özellikle 18 lt'lik tüpleri bu taslara geçirmeye çalışırken bir an hiç sığmayacak diye düşünebilirsiniz. Benim uyguladığım basit bir iki yöntemi aktarayım;


  1. Tası sıcak su dolu bir leğenin içine batırın, üzerine sıcak su dökün ve genel olarak plastiğin ısınıp genleşmesini sağlayın. Sıcak suda bir süre (30-60 dk) bekletebilirsiniz.

  2. Tası sudan çıkardıktan sonra iç çeperlerine bulaşık deterjanı sürerek kayganlaşmasını sağlayabilirsiniz.

  3. Tası, otopark zemini gibi düz ve sert bir yüzeye koyun. Alt komşunuzu seviyorsanız evde yapmaya girişmeyin derim.

  4. File geçirilmiş şişeyi tasın üzerine doğru yerleştirip biraz itin. Filenin alt ucundaki ipin tasın içinde kalmasına özen göstermekte fayda var.

  5. Tüpü iki elinizle yanlarında tutup biraz kaldırıp yere bırakın. Bu işlemi tekrarladıkça tüpün tasın içine geçtiğini göreceksiniz. Tüp, tasın sonuna gelene kadar devam edin.

Tası ısıtılmadığı takdirde tüpü sokmayı başarsanız bile yerine iterken plastiğin çatlama, kırılma ihtimali var. Tüpü yerine geçirdiyseniz sıra son olarak vanayı takmakta.



Adım #3 - Vanayı hazırlayın



Vanalar, tüpün en zayıf noktasıdır diyebiliriz. Ben bu sebeple en son vanayı takmayı tercih ediyorum. Ne olursa olsun tüpü tasa geçirirken boşuna vana tüpe takılı olup darbenin ona da iletilmesi fikri hoşuma gitmiyor.


Vana da bazen şnorkeli ayrı olarak gönderilir. Şnorkeli vananın altına vidalamayı unutmayın. Ne de olsa şnorkel de bir nevi filtre işlemi sağladığı için kıymetli bir parça.



Vanayı tüpe vidalamadan önce, vana ile birlikte gelen tüp boyun contasını da vana-tüp arasına yerleştirdiğinize emin olun. Bu contayı o-ring çok az gres yağıyla da yağlayabilirsiniz. El gücüyle iyice vidalayıp sıktıktan sonra ben plastik bir tokmak yardımıyla vanayı iyice sıkıştırıyorum. Plastik tokmak ile vananın elcik bölümüne vurarak el gücüyle açılmaması için bir kaç darbe vuruyorum. Elbette elcik kısmına vururken de dikkatli olmak gerekiyor, sonuçta içerisinde çeşitli metal yay vb. bileşenler yer alıyor. Eğer vananın boyun kısmına uzunca bir kurbağacık takıp döndürebiliyorsanız bunu da tercih edebilirsiniz. Bu yöntemde de vananın dış yüzeyine zarar vermemeye dikkat etmek gerekir.




Son olarak az da olsa tüpe hava basın veya aktarın

Özellike vananın düzgün takılıp sızdırmadığından emin olmak için ve tüpün içine herhangi bir nem-toz girmesini engellemek için 15-20 bar hava basın veya bir aktarma hortumu yardımıyla başka bir tüpten hava akıtın. Böylece sistemi de test etmiş olursunuz ve tüpünüz hazır. İyi dalışlar...




0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page